Heat4All design infrapanel - Képfűtés

Infrapanel fogyasztás

Mennyit fogyaszt az infrapanel?

 

Manapság az okos otthonok és megoldások nélkülözhetetlen része az elektromos fűtések kihasználása. Ebben a cikkben segítünk tisztázni az infrapanel fogyasztás lényegét, helyretéve mindazokat a tévhiteket, melyek rendszeresen felmerülnek.

Az infrapanelek mégsem nyertek még akkora teret, mint az egyéb konvencionális fűtések, amik drágábbak és nem gazdaságosak hosszútávon ráadásul nem kímélik a környezetet sem.

Az infravörös melegítők nemcsak a fűtési költségek megtakarításában segítenek, hanem a nyarat is beviszik a nappaliba.

Nincs is annál szebb, mikor nyáron „úszunk” a napfényben és érezzük a meleg sugarait a bőrünkön. Télen ez az érzés gyorsan elillan, és a hagyományos fűtési rendszerek hője itt csak korlátozott mértékben helyettesíti ugyanazt a hőérzetet, amit a nap melege ad. A hideg padlókat és falakat, valamint a szabálytalan hőeloszlást a lakásban nehezen lehet megszokni, hiszen kicsit sem komfortos. 

Ezen segítenek az infrafűtések és infrapanelek. Az infrapanel minden esetben más hőérzetet ad, mint egy hagyományos fűtési rendszer. Az infrapanellel való fűtés esetén a hőérzet magasabb, komfortosabb, mint a termosztáttal beállított tényleges hőérzet.

Ennek okai, hogy az infrapanellel való fűtéskor a tárgyak melegednek fel először és melegítik fel egyenletesen az adott helyiséget, a levegő csupán másodlagos hő közvetítő, míg egy hagyományos fűtés esetén először a levegő melegszik fel, majd az melegíti fel a tárgyakat, ezért az infrapaneles fűtés jóval hatékonyabban működik.

 
Infrapanel fogyasztás

Mennyit fogyaszt az infrapanel? – Meglepő hatékonyság

 

Sok esetben az a probléma, hogy a hatékonyságot összekeverik a fogyasztással. A korszerű elektromos fűtések hatásfoka közel 100%-os, így az infrafűtés hatásfoka sem más, mivel a bemenő elektromos energia gyakorlatilag teljes egészében hőenergiává alakul. A lényeg a hőérzet! Alacsonyabb levegő hőmérsékletnél ugyanolyan a hőérzetünk!

Ez emberfüggő, de általánosságban 2-4 fokkal is jobbnak érezhetjük a fűtést, mint pl. mikor kiállunk árnyékból a napra. Általában 1 fokos változtatás a termosztáton 6%-os fogyasztás változást eredményez. Hiába mutat a termosztát 21°C-ot a szobában, infrával fűtött helyiségben ugyanezt a hőmérsékletet 2-3°C-al melegebbnek érezzük.

Az hogy valójában mennyit fogyaszt az infrpanel és az infrafűtés nagyon sok mindentől függ és szinte lehetetlen pontos választ adni, hiszen rengeteg olyan körülmény van, ami befolyásolja az infrapanel fogyasztását.

Ezek a következők:

Az épület hőszigetelési tulajdonságai: Itt nem elég megadni a ház, helyiség méretét a becsléshez. Egy ugyanakkora kő, vályog vagy szigetelés nélküli épület fűtése akár a többszörösét is fogyaszthatja egy mai korszerű, 30 cm fal + 10-20 cm hőszigeteléssel rendelkező házénak.

Kinti hőmérséklet: Minél hidegebb van kint, annál nagyobb a külső és a belső hőmérséklet különbsége, ezért egyre több energiát kell bevinni ahhoz, hogy a belső beállított hőmérséklet szinten maradjon.

Kültérrel érintkező falak száma: Az sem mindegy, hogy az adott helyiségben hány fal érintkezik közvetlenül a környezettel, pl. egy 2 vagy 3 külső fallal rendelkező sarokszoba fogyasztása és teljesítmény igénye 30-40%-al is nagyobb lehet az egyhez képest.

Szomszédok hatása (ha van): Társasházban az egyik befolyásoló tényező, hogy mennyire van alulról, felülről és oldalról „körbefűtve” az adott lakás.

Ablakok száma és mérete: Szintén kiemelten fontos tényező, hogy hol és mekkora üvegfelületek vannak az adott helyiségben és azok mennyire szigetelnek jól.

Ezek függvényében a fogyasztás nem kifejezetten az infarpanel milyenségétől függ, hanem sokkal inkább az egyéb körülményektől, amik befolyásolják a hőeloszlást, illetve hőveszteséget az adott helyiségben.

 
Infrafűtés - infrapanel fogyasztása és energiatakarékosság

Infrapanel fogyasztás összehasonlítása egyéb fűtési rendszerekkel

 

Az infrapanel és infrafűtés számos előnnyel rendelkezik a hagyományos, konvekcióra (a levegő általi hőátadásra) épülő, sokunk által ismert fűtésekkel szemben. Az infrafűtés a hagyományos fűtésekkel ellentétben NEM a levegőt melegíti fel, hanem a körülöttünk lévő falakat bútorokat tárgyakat. Ez azért is nagyszerű dolog, mert szellőztetés alkalmával nem szökik ki a meleg levegő tehát nem is kell visszapótolni visszafűteni azt, hogy ugyanolyan hőmérsékletet érünk el, mint azelőtt. Az infrapanel által keltett hő közvetlenül jut el hozzánk, valamint a bennünket körülvevő épített elemekhez. (Ennek köszönhető az is, hogy olyan hamar érezzük az infrafűtés melegítő hatását.) A helyiséget minden irányból határoló, felmelegített falak, padló és mennyezet együttes hőleadásukkal kiegyenlített hőeloszlást biztosítanak a szobában.

 
 

Gázfűtés esetében a levegő melegszik csupán fel, de a falak padló és minden egyéb tárgy hideg marad. Mivel a meleg levegő felfelé száll, a hideg pedig le ezért alakul ki az, hogy a mennyezet közelében túl meleg van, a padlónál pedig hideg. Az infrafűtő panelek nagy hatékonysággal alakítják az elektromos áramot infravörös hőhullámokká, mely által gyorsan és hatékonyan pótolják az épület hőveszteségét és gondoskodnak komfortról.

gázzal való fűtés drága és nem is gazdaságos. A cirkófűtés a távolabbi pontokon a víz lehűlése miatt sok felesleges energiát fogyaszt. A padlófűtés lebegteti a port, ezért az arra érzékenyek szenvedhetnek tőle, és egyenletlen lesz a hőeloszlás a szobában ugyanúgy, mint a radiátoros fűtéseknél. A kazánok esetében szintén az a probléma, hogy sok a hőveszteség hiszen a kéményen keresztül is sok meleg távozik. Ráadásul a gázfűtés beszerelése és a karbantartása is költséges, és nem környezetbarát megoldás.

kondenzációs gázkazán élettartamát a szakemberek 10-12 évre becsülik. A betervezés és kialakítás, gépészeti helyiség kialakítási költsége a kéményépítéssel kombinálva már igen magas, melyekhez további engedélyekre is szükség lesz. Emellett a kalorikus fűtések igen környezetszennyező hatással bírnak.

radiátorhoz használt csapok és szelepek cseréje a kazán élettartama alatt legalább 1 alkalommal szükség lesz. Az alapzatba beágyazott vizes padlófűtés esetén a csövek élettartama nem korlátlan, probléma esetén burkolatbontásra lehet szükség. A karbantartás természetesen kötelező. Csőrendszer mellett évente a fűtésszezon kezdete előtt el kell végezni a kötelező karbantartást. Manapság jó szakembert, vagy olyat, aki ráér, nehéz találni.

Az inverteres klíma és hőszivattyús rendszerek hűtési funkciójuk miatt vonzóak, azonban hangosak, kopó és mozgó alkatrészeket tartalmaznak, karbantartás igényesek és, ami gondozást igényel az biztosan szerelőt és cserét is igényel. Ezek a rendszerek hangosak is lehetnek, állandó szervizigényűek és a gázkazánhoz hasonlóan nem tervezik őket 20 évre sem. A hőszivattyú tervezése, gépészeti kialakítása és eszközök beszerzése igen magas összköltséggel jár, ami mellé állandó éves karbantartás és szerelés is járul. Voltaképp soha nem tudja visszahozni az árát, hiába a napelemes energiaforrás.

 

Megéri az infrapanel fűtés? – Mindenképp!

 

Megfelelő méretezés mellett, fő-fűtésként alkalmazva az infrafűtésünket, az üzemidő átlagosan napi 5 óra. (Ez az üzemóra adat csak a Heat4All infrapenelekre vonatkozik.)

fűtési szezon hivatalosan 180 napot számlál. Ha a fűtőpanelek összegzett teljesítményét (amelyet itt Y-nal jelöltünk) összeszorozzuk az előző adatokkal, megkapjuk az éves áramfogyasztásra vonatkozó „Z” értéket.

5óra x 180nap x Y KW = Z KWh/év 

A kapott értéket szorozzuk össze az áramszolgáltatónk aktuális áramdíjával (amelyet ezúttal jelöljünk mondjuk „D”-vel). A szorzás eredménye az üzemeltetés éves várható összköltsége.

Z KWh/év x D Ft/KW = X Ft. 

(a kapott érték tájékoztató jellegű!)

 
Infrapanel fűtés előnyei és fogyasztás

Logikus következtetés, hogy ha a fűtéshez szükséges energiát saját forrásból (pl.: napelem) pótolni tudjuk, az elektromos áram szorzója 0 Ft is lehet, tehát a szorzat, vagyis az üzemeltetési költségek is 0 Ft-ra jöhetnek ki.

Egy minőségi infrapaneltől elvárható, hogy 30 év múltán is kifogástalanul működjenek, melyet a minőségi gyártásban előállított és legyártott első osztályú anyagok és alkotóelemek szavatolnak. Ha hosszú távon gondolkodunk, akkor mindenképp megéri az infrapanel, hiszen a beüzemelést követően nincs szükség egyéb kiadásokra, évi rendszeres karbantartásraNincsenek kopó, mozgó alkatrészek benne, amik a használat során elromolhatnak.

Ezeket az infrapaneleket egészen egyszerűen csak fel kell helyezni a mennyezetre vagy a falra, áramot adni nekik és hosszú évekig kifogástalanul és ugyanolyan hatékonysággal végzik a dolgukat. Tehát csak egyszer kell kifizetni, és telepíteni. Az infrafűtés előnye nem csak az, hogy gazdaságos, de környezetbarát is mivel semmilyen káros anyagot nem bocsát ki. Az infrapanel mindenki számára ajánlott, akinek fontos a jövője, környezete, költségtudatosan gondolkodik és hosszú távú megoldásokat keres.

Mindemellett a Heat4All infrapanel fűtései rendkívül esztétikusak és prémium kategóriát képviselnek. Bármilyen stílusú helységbe illenek, diszkrétek, de a luxust sugallják.

 
Infrapanel fürdőszobában

Infrafűtés előnyei

 
  • Helytakarékos
  • Nem kell költeni a költeni különböző szakemberekre (tervezés, kivitelezés, karbantartás során)
  • Nincsenek karbantartási költségek, nem kell 10-15 év után lecserélni.
  • Tisztán és hangtalanul működik
  • Környezetbarát
  • Egyenletes hőeloszlást biztosít
  • Egészséges levegőt biztosít a szobában
  • Alacsony a hőveszteség szellőztetés alkalmával
  • Gátolja a penészképződést
  • Rugalmas – bármikor tetszőlegesen bővíthető

Infrapanel használatánál már a kezdetektől egy egész sor járulékos költséget lehet megspórolni. Nem igényli semmilyen háttérinfrastruktúra kiépítését (víz/gázcsövezés, kazán, kémény, kondenzvíz elvezető, stb.), üzembehelyezése nincs szakági tervekhez és engedélyezéshez kötve. Később, a használat hosszú évei során sincs karbantartási, ellenőrzési igénye, mozgó- és elektronikus alkatrészek híján nem hibásodik meg. 

Az új generációs Heat4All ICONIC fűtőpanelek infravörös sugárzási aránya az előlapon 55,1%, összességében pedig 71,1%, ezzel termékeink a legmagasabb hatásfokkal rendelkező infravörös fűtések az európai piacon.

 
Infrapanel előnyei - Fogyasztás

Infrafűtés hátrányai

 

Az egyetlen hátránya az infrapanelnak az ára lehet. Viszont ez is nézőpont kérdése, hiszen, ha valaki a hosszútávú megoldásokra törekszik és prémium kategóriát szeretne otthonában akkor nem probléma az ár. Az viszont tény, hogy egyszer kell csak ugyan kifizetni a terméket, de az nem a legolcsóbb kategória. Hiába a design és a luxus nem olcsó viszont örök életű, és sokáig „dísz” marad a falon vagy a mennyezeten, ami sohasem megy ki a divatból.

Az elektromos fűtés fajtái sokszor kerülnek tisztázásra mindennapjaink során. Nem minden elektromos fűtés infrapanel. Az egyéb elektromos fűtések általában csak a közvetlen környezetükben melegítenek, ugyanolyan elven, mint a gázkonvektor, vagyis csak a levegőt melegítik fel, és ha már nincsenek bekapcsolva a meleg hamar elillan.

Ezek kicsit sem gazdaságos megoldások hiszen rendkívüli módon tudják „pörgetni” a villanyórát ellenben tartós meleget nem tudnak produkálni.

Az infrapnael, ahogy neve is mutatja és már tisztáztuk az előbbiekben infrasugarakkal fűti a környezetét, tárgyakat bútorokat, amibe „elnyelődik” és megtartja a meleget még a szellőztetés után is.

 
 

Infrapanel fogyasztás összességében

 

Összességében az infrapanel fogyasztás összesítése alapján hosszútávú megoldást nyújt és gazdaságos választás. Az infrapaneleket gyakorlatilag bárhol lehet használni: bel- és kültéren egyaránt, de ugyanúgy az ipari alkalmazása is rendkívül célszerű.

Szerencsére az elektromos áram ára nem nő olyan mértékben, mint más energiáé ezért akár nagy légterek befűtésre is alkalmas lehet. Abszolút megéri vele irodai helyiségeket fűteni, hiszen az üzemidő rendkívül alacsony lesz viszont a meleg meg tartós és kellemes. Ha valaki építkezik érdemes már az elejétől tudatosan tervezni minden tekintetben, mert csak így lehetünk költségtudatosak.

Mérlegelni kell mi a fontos és mire van szükség az otthonunkban és nem mellesleg milyen ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után.

Infrapanel fogyasztás

40 év alatt 0% hatásfok vesztés

A Heat4All alacsony energiaigényű  infrapanelei optimálizálják a helyiségklímát, csökkentik a porképződést, megszüntethetik a penészképződést. Kérd ajánlatunkat és válts a legkorszerűbb energiatudatos elektromos fűtésre!

Scroll to Top