Energiatakarékos hősugárzó

Energiatakarékos hősugárzó kisokos

Így válassz energiatakarékos hősugárzót!

Egy átlagos háztartásban a legtöbb energia a fűtésre megy el, ez tény. Azonban egy jó fűtési rendszer kiválasztásával és átgondolt fűtési szokásokkal hatékonyan és energiatakarékosan tudunk komfortos meleget biztosítani beltéren és kültéren egyaránt. Az energiatakarékos hősugárzó kisokos ebben fog segítségedre lenni.

Manapság sokszor változékony az időjárás és előfordul, hogy még a fűtési szezon kezdete előtt szeretnénk melegebbet varázsolni otthonunkban vagy akár egy hűvösebb tavaszi délutánt töltenénk el a teraszon. Ilyenkor mindenkinek az elektromos fűtőberendezések jutnak eszébe, hiszen gyorsan, beüzemelhető, sok esetben mobilis, és viszonylag gyorsan meleget ad.

Igen ám… De vajon hatékony és energiatakarékos is a hősugárzó?

Energiatakarékos hősugárzó fogyasztás – Mennyit fogyaszt a hősugárzó

Elsősorban fontos megjegyezni, hogy az elektromos hősugárzókat olyan otthonokban gazdaságos alkalmazni, ahol van egyéb főfűtési rendszer kiépítve és a hősugárzóra csak kiegészítésként lenne szükség. Az árammal működtetett fűtőberendezések, hatásfoka elég jó, de maga a villamos energia költsége magas.

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy mi az ideális, egészséges hőmérséklet otthonunk különböző helyiségeiben, és ahhoz igazítani a fűtésünket. Például a nappaliban, gyerekszobában és a fürdőszobában 20-23 fok az ideális, míg a konyhában és a hálószobában a 18 fok.

Természetesen előfordul, hogy a megszokott, ideális hőmérsékletet nem tudja biztosítani a távfűtés, kazán vagy a gázkonvektor, és ilyenkor mindenképp szükség van arra, hogy komfortérzetünk ne sérüljön és bárhogy is, de meleg legyen, és elővesszük a hősugárzónkat. De az cél az, hogy a hőmérséklet legyen magasabb és ne a villanyszámla.

Hazánkban a legelterjedtebb hősugárzók, a ventillátoros kivitelűek, az olajradiátorok, elektromos konvektorok, és az infrasugarakat kibocsájtó fűtőberendezések. Mivel mindegyik más hatásfokkal dolgozik – méretéből adódóan is- ezért más mindegyik fogyasztása is.

A fogyasztás, vagyis a (kWh) azt mutatja meg, hogy egy készülék mennyi energiát fogyaszt 1 óra alatt. A kWh és az áramár szorzata adja meg hogy mennyibe kerül a készülékünk üzemeltetése egy bizonyos időtartamon keresztül.

Vagyis: egy 1 kW-os készülék (pl. hősugárzó) egy egész napon át történő működtetése 1.000 forintba, egy órai működtetése átlagos áramárakkal számolva 50 forintba kerül.

A leginkább közkedvelt hősugárzók kb 1000-2200W körül fogyasztanak, (1000W=1KW) Az olajradiátor esetében lehetőség van beállítani a hatékonyságot, így az lehet 800, 1200 vagy 2000W-os is.

Egy infrapanel, ami kültéri használatra alkalmas 1800-3200W- ot is fogyaszthat.

Alaposan át kell gondolni tehát, hogy milyen helyiséget, kültér, beltér, nappali, háló, stb. mennyi ideig és hány fokra szeretnénk felfűteni. A különböző típusú hősugárzók hatékonysága eltérő, van olyan, ami hamar meleget áraszt, pl ventillátoros hősugárzók, de amint kikapcsoljuk elillan a meleg, és van olyan elektromos fűtés is ami bár lassan melegszik fel de tovább tartja a meleget, és van az inrafűtés, ami teljesen más elven működik mint az előzőek, ugyanis tőlük eltérően nem a levegőt, hanem a körülöttünk lévő testeket tárgyakat melegíti fel. Fontos tudni, hogy 1 °C változtatás 4-5% fogyasztásváltozást okoz. Ezen információk birtokában érdemes beszerezni egy hősugárzót, amivel bármikor kiegészíthetjük föfűtésünket.

Energiatakarékos hősugárzó működése

Hősugárzó működése – Egy kis fizika

A hősugárzó egy olyan elektromos berendezés, ami hőt fejleszt egy beépített ventillátorral, vagy az olajradiátor esetében fűtőtekercsekkel, vagy éppen az elektromos energia túlnyomó részét infravörös sugárzássá alakítják, ezek az infrasugárzók.

Közös tulajdonságuk, hogy az elektromos áram egy részét vagy akár majdnem az egészét alakítják hővé viszonylag rövid idő alatt. Az elektromos hősugárzók meleg levegőt bocsájtanak ki különféle módon, ami által a körülöttük lévő levegő melegszik fel. A hősugárzó azonban egy test melegének a kisugárzása mely jelen esetben egy burkolattal körülvett fűtőtest. Az elektromos fűtőberendezések konvekcióval vagy sugárzó hővel működnek.

Egy konvekciós fűtőtestet a padlószint közelében kell elhelyezni, mivel hideg levegőt kell melegítenie, és mint tudjuk, a hideg alul van a meleg pedig felfelé „száll”. Az elektromos fűtőtestek, hősugárzók fogyasztásukat tekintve szinte teljesen megegyezőek.

Bármilyen berendezést választunk a Watt az biztos, hogy 750-3000 W-ig között fog mozogni. ( Kültéri fűtés esetében akár több is). Minden hordozható, elektromos fűtőberendezés a hőátadás, ezen belül is a radiáció és/vagy konvekció elvén működik. Ez azért fontos, mert az alkalmazott technológia határozza meg azt, hogy hol és milyen célra használható az adott fűtőberendezés. Két fogalommal érdemes tisztában lenni mielőtt elektromos fűtést választanánk, mert akkor tudunk jól dönteni, ha információ birtokában fel tudjuk mérni mire is van igényünk. Radiáció (hősugárzás): alapja az elektromágneses sugárzás. Csendes és gyors helyszíni fűtést biztosít a kis légterű helyiségekben. Konvekció (hőáramlás): alapja a természetes vagy mesterséges hőáramlás. A fűtőelem felmelegíti a levegőt, az felemelkedik és kering, eközben a hűvösebb levegőt felmelegíti. Nagyobb légterű helyiségek fűtésére használható.

Az, hogy egy elektromos fűtőtest vagy hősugárzó energiatakarékos e, az nem csak magán a készüléken múlik, hiszen mint említettük fogyasztásilag nagyon nagy különbség nincs. Az energiatakarékos felhasználást mi magunk tudjuk biztosítani, illetve minden egyéb külső tényező, mert az határozza meg mennyi ideig és milyen hőmérsékletre kell felfűteni a helyiséget.

Ha például egy szigeteletlen házban a 30m2-nappalit szeretnénk egy 2000 W-os olajradiátorral felfűteni 25°C-ra, nos az nem lesz gazdaságos, mivel sok ideig kell üzemeltetni ami idő alatt rengeteg áramot vesz fel.

Azonban ha egy 5m2 fürdőszobában a hidegebb napokon csak 5-10 percre bekapcsoljuk a ventillátoros hősugárzónkat, azt észre sem vesszük az áramszámlán.

Tehát ha gazdaságosságról beszélünk, akkor a következőket kell figyelembe venni:

 • Az épület hőszigeteltsége
 • Külső hőmérséklet, hiszen minél hidegebb van kint annál több energia kell ahhoz, hogy a belső hőmérséklet elérje a kívánt szintet, és itt se felejtsük el azt,hogy 1°C változtatás a termosztáton + 4-5% fogyasztást jelent.
 • Szomszédok hatása, vagyis mennyire van körbefűtve a lakás pl panelházak esetében.
 • Kültérrel érintkező falak száma, vagyis minél több a „külső” fal annál több energia kell majd a helyiség felfűtéséhez.

A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy nem feltétlenül a fűtőtestünk gazdaságos, hiszen azt megvásároljuk egy bizonyos Watt számmal bedugjuk a konnektorba és működik. De az már rajtunk múlik, hogy hol, mennyi ideig és milyen meleget szeretnénk elérni. Szóval energiatakarékosak mi felhasználók tudunk lenni leginkább.

A hősugárzó típusai

Számos módon lehet villamos energiát használni otthonunk fűtésére. Mindegyik könnyen telepíthető megvásárlásuk nem kerül sokba, nem igények semmiféle előzetes kiépítést, csak áram kell. Rugalmasan felhasználhatóak, mobilisak, hiszen ott használjuk, ahol csak akarjuk, és, ahol szükség van rájuk.

Alapvetően 3 féle hősugárzó típust különböztethetünk meg. Elektromos hősugárzók pl.

 • olajradiátor, elektromos konvektor
 • ventillátoros hősugárzók
 • Infra hősugárzók

Mindegyik más elven és más hatékonysággal működik, általában kiegészítő fűtésként alkalmazzák őket, mert viszonylag rövid időn belül felfűtik az adott helységet, de némelyik ezek közül NEM alkalmas főfűtés céljából és felügyelet nélkül a használatuk veszélyes! Az elektromos hősugárzók rendkívül egyszerű berendezések, ugyanis a bennük található fűtőszál az elektromos áram hatására felizzik és ez által hőt ad le.

Az elektromos konvektor/radiátor

Az elektromos konvektorok a levegőt melegítik fel. A felületük fűtés közben nem melegszik fel túlságosan a hőleadásuk lassú. Nagyon helyiségek esetében csak kiegészítő fűtésként javasolt, azonban kisebb szobákat egyenletesen el tud látni meleggel hosszabb távon is. Az elektromos radiátorok fali szerelvények, amelyek kiváló választás a helyiségek fűtésére akár hosszabb ideig. Mindössze egy plusz foglalatra és falrögzítőkre van szükség, és máris mehet.

Nem igényel évenkénti karbantartást. Egy másik jelentős előny, hogy nincs szén-monoxid-mérgezés veszélye, ami egy általános biztonságosabb rendszert jelent.

Ezen túlmenően az elektromos radiátorok könnyen telepíthetők, és gyakran még villanyszerelőre sem lesz szükségük, csak egy konnektorra és egyszerű eszközökre a radiátor falhoz történő rögzítésére.

 Különböző formájúak, méretűek és színűek, így kiválaszthatók az egyes terek méretéhez, és számos esztétikai igénynek is megfelelnek.


 Az elektromos radiátorok digitális vezérléssel és termosztátokkal vannak ellátva, amelyek hihetetlenül pontos hőszabályozást tesznek lehetővé

 Ezek a radiátorok előre beprogramozhatók, sokuk távoli WiFi-csatlakozást kínál, lehetővé téve, hogy valóban csak ott és akkor használjuk, amikor kell.

 Minden radiátor egymástól függetlenül működik, ezért csak a használni kívánt helyiségeket fűti.
 Az energiafelhasználás pontos ellenőrzése nagyobb hatékonyságot jelent, lehetővé téve a havi számlák csökkentését.

Elektromos konvektorból létezik hordozható változat is, azonban sokkal kisebb hatásfokkal működik és költségesebb is hiszen jóval több áramot használ fel. Ezért ez a megoldás nem javasolt fő fűtésént csak kiegészítésként.

Az egyik régi klasszikus az olajradiátor

Mint, ahogy neve is mutatja a készülék belsejében olaj van,amit egy fűtőszál melegít. A bordákban levő olaj lehetővé teszi, hogy a készülék az egész felületén egységes hőt adjon le. A készülék kikapcsolása után nem hűl ki azonnal így kissé tárolja a hőt, de nem jelentősen, így nem érhető el vele számottevő megtakarítás sem. Minél több bordából áll egy ilyen készülék, annál jobban fűt, ugyanakkor annál tovább tart az is, amíg bemelegszik. Fogyasztása azonban eléggé magas, jócskán megdobhatja az áramszámlát. Kisebb helyiségek főfűtésére esetleg nyaralókban temperálásra alkalmazható leginkább, de nagyobb méretű terek felfűtésére csak kiegészítés képen alkalmas.

Kerámiabetétes hősugárzó

Ebben a típusú hősugárzóban egy speciális kerámia található, ami működés közben nem izzik fel, így nagyon alacsony a meghibásodás lehetősége ezért hosszú élettartam jellemzi. Működés esetén nem kell tartani a túlmelegedéstől. Kisebb energiafelvétel mellett nagyobb teljesítményre képesek.

Fali hősugárzó

A fali hősugárzó szinte teljesen úgy néz ki mint egy klíma berendezés, csak annyiban különbözik,hogy nincs kültéri egysége. A hősugárzó értelem szerűen a meleg levegőt fújja ki, aminek az erősségét és hőmérsékletét távirányítóval lehet szabályozni. Beállíthat a meleg levegő áramlásának iránya és ideje is. Szinte mindenik típus modern esztétikus megjelenésű így bármely helyiségbe remekül passzol.

Halogén hősugárzók

A halogén hősugárzók olyan rövidhullámú sugárzással működő berendezések, amelyek nagyon gyors fűtést tesznek lehetővé. Fogyasztásuk alacsony, kültéren vagy nedves helyiségben (fürdőszoba) is kiválóan használhatók.

Ezek a fajta hősugárzók általában kisméretű fűtőtestek, amik csak a közvetlen környezetüket melegítik fel, de nem képesek 360°-ban melegíteni ugyanis csak egy irányba adják le a hőt.

Ezek viszonylag nagy teljesítményű hősugárzók, amik gyorsan képesek kellemes meleget varázsolni.

Szabályozásuk tekintetében azonban eléggé alul maradnak az egyéb technikáktól, ugyanis nem igazán van mit beállítani rajtuk, csak be kell kapcsolni és már működik is, viszont azonnal adja a meleget nem kell várni míg felfűt. Jól szigetelt helységekben és rövid ideig ajánlott a működtetése. Beltérben vagy a kertben is használható, mert jól viseli a párás körülményeket. Fogyasztása viszonylag alacsonynak mondható.

Kvarc hősugárzó

A kvarc hősugárzó rendkívül gyorsan képes meleget csinálni szinte bárhol. Gazdaságos üzemeltetésű, hangtalan, hiszen nincs benne ventilátor. Hordozható, akár fürdőszobában is használható fűtési eszköz. Nagy terek azonban nem lehet vele tartósan fűteni, inkább csak kisebb szobákat. Minden helyiségbe beszerelhető mert rendkívül sok változatban kapható. Legtöbbször infravörös fűtőszálakat használnak, de találkozhatunk más megoldásokkal is. A kvarc izzik fel és adja le a hőt. Igen gyorsan felmelegszenek, használatuk nagyon gazdaságos, de inkább egy-egy adott pont felmelegítésére szolgál, a levegőt kevésbé melegíti fel. Emiatt gyakran találkozhatunk velük kerti melegítőként, egy teljes helyiség felfűtésére azonban kevésbé alkalmasak. Nagy előnyük, hogy olcsó megoldást jelentenek és célzottan sugározzák a hőt.

Érdemes azonban odafigyelni, mert sok infravörös hősugárzó nyitott felépítéssel rendelkezik, így a megfelelő óvintézkedések nélkül tűzveszélyesek is lehetnek.

Ventilátoros hősugárzó

A ventilátor segítségével egyenletesen áramlik ki a meleg levegő, ezért kicsit hangosabb egyéb fűtőtársainál. Több típusban is kapható, van fevő és álló készülék. A fekvő készülék esetében a levegőt egy tengelyirányú ventilátor fújja a több sorban egymás mögé helyezett hasáb alakú fűtőspirálrendszeren keresztül. Az álló készülékekben körív mentén koncentrikusan felépített fűtőspirálrendszeren keresztül egy ventilátor mozgatja a levegőt. Nagy hátrányuk a már említett hangjuk mellett, hogy a ventilálás következtében keringetik a port.

Szintén mobilis eszközök a ventilátoros hősugárzók, ezért bárhova helyezhetőek, de csak kis helyiségek felfűtésére alkalmas, azonban a hőt nem tartják meg és amit kikapcsoljuk őket a meleg levegő gyorsan elillan.

Fürdőszobai hősugárzó

Szerencsére már rengeteg lehetőség áll rendelkezésre a fürdőszobánk kifűtésére, ha nem fix beépített fűtőberendezésről vanszó, hanem csak alaklomszerű használatról vagy akár pár órás fűtésről.

Léteznek kvarc, infra, ventilátoros fűtések, amelyek közül bármelyiket használhatjuk a fürdőszobában, attól függően mekkora teret kell befűteni. A legesztétikusabb és leghosszantartóbb megoldás az mindenképp egy fali hősugárzó, amik természetesen beépített termosztáttal, időzítővel és távirányítóval is el vannak látva.

Akadnak olyan típusok is, amik kijelzik a hőmérsékletet, időt. Csak igény kérdése melyiket válasszuk.

Konvekciós ( hőáramlásos) fűtőpanelek

Konvekciós elven fűtenek, azaz hőáramlást keltenek úgy, hogy kerámiamagos lamellás fűtőbetétjeikkel közvetlenül melegítik az oda áramló levegőt, mely helyébe újból hideg levegő áramlik a fajsúlykülönbség miatt. A konvektor belső hőmérséklete szabályozott, túlfűtés elleni védelemmel. Egyszerűek, tartósak, saját termosztáttal rendelkeznek.

Fűtés közben maga a fűtőtest alig melegszik fel, alig érezzük, hogy honnan jön a meleg, nem sugározza a hőt.

Kültéri hősugárzó

A kültéri hősugárzó használata remek választás, ha szükség van a szabadtéri helyszínek befűtésére. Legyen szó teraszról, télikertről vagy erkélyről, ezek a fűtőtestek minden esetben remek szolgálatot tesznek. A mobil kialakítás, az esztétikus kinézet és az energiatakarékos működés mellett nagy előnyük, hogy szinte semmilyen karbantartást nem igényelnek.

Itt is többféle típusból választhatunk. Vannak gázüzemű fűtőtestek,  infrával  működőek, és vannak hőlégbefúvók ipari felhasználásra.

Az egyik legelterjedtebb megoldás teraszfűtések esetében az úgynevezett hőgomba, ami 1,5 kg-os  PB-gázpalackkal,üzemel,  amely a talpban helyezkedik el. A gyújtás piezoelektromos szerkezettel történik, nem szükséges gyufa, vagy öngyújtó. Praktikusak, hiszen hordozhatók, ott működnek, ahol éppen szükség van rájuk. A teljesítményük alapján kiválaszthatjuk, mekkora terület besugárzására szeretnénk használni. Egy közepes teljesítményű berendezés általában 20-25 négyzetméteres körben varázsol kellemes időt. Nagyobb területet természetesen be lehet fűteni több készülék alkalmazásával.

Infrahősugárzók

Az infra-fűtőberendezések egyedi tulajdonsága, hogy az elektromos energiát alakítják át infravörös sugárzássá. A hagyományos fűtéssel ellentétben az infravörös sugárzás elsődlegesen nem a levegőt melegíti fel, hanem célzottan az ott tartózkodó élőlényeket, tárgyakat. Majd ezekről az infravörös sugárzás visszaverődik.  Vagyis egy az egyben ugyanaz a módszer, ahogy a Nap eléri, hogy az általa kibocsátott napfény infravörös összetevői felmelegítsék a Földet. Ebből következik, hogy az így felmelegített falaknak, bútoroknak és persze a saját testmelegünknek köszönhetően kellemes hőérzet alakul ki. Előnye, hogy igen költséghatékony, nyitott térben használva is jól fel tudjuk melegíteni a célzott területet, tehát kicsi a hőveszteség, nem fűtünk feleslegesen. 

 Így a hatékonysága kiemelkedő. A hőérzet pedig lényegesen jobb, mint olyan fűtési megoldások esetén ahol a levegőt kell jól felmelegíteni annak érdekében, hogy meleget tapasztaljunk.

Hősugárzó előnyei

Megéri hősugárzóval fűteni? Előnyök és hátrányok

Azt, hogy megéri-e hősugárzóval fűteni nem lehet egyszerűen eldönteni, hiszen ez sok mindentől függ. Bár vannak olyan termékek, amik kiválóan alkalmasak akár arra is, hogy fő fűtésként funkcionáljanak, azért a többsége nem arra lett kifejlesztve, hogy napi 8-10 órát fűtsenek.

Tehát alaposan mérlegelni kell azt, hogy milyen helyiségbe, mennyi ideig és hány fokra szeretnénk fűteni. Megéri hősugárzóval fűteni, ha egy nyaralóba csak olykor olykor kapcsoljuk be vagy egy olajradiátor csak temperál folyamatosan de nem egyfolytában teljes gőzzel dolgozik. Megéri akkor is ha otthonunkban csak alkalomszerűen használjuk amikor még nem vagy már nem megy távfűtés esetleg nem elég a kazán adta hőmérséklet.Fontos tudni azonban, hogy mindegyik fűtőberendezésünk hatásosságát a házunk/lakásunk szigetelése határozza meg. Egy helyiség felfűtése vagy az, hogy állandó hőmérsékletet biztosítsunk, hőenergia szempontjából teljesen ugyanaz  függetlenül a készülékfajtától.

Ezek a termékek rendkívül gyorsak minden szempontból, az ötlettől a melegig.

Könnyen elérhetőek bármelyik barkácsáruházban, rengeteg típus, márka létezik, beüzemelésük nagyon egyszerű, hiszen csak be kell dugni a konnektorba beállítani a kívánt hőfokot és a gépünk már teszik is a dolgát. Jelentős árkülönbségek adódhatnak a különféle készülékek hatásfokának tekintetében, ezt igény szerint fel kell mérni ki melyik lesz az ideális.

Ebből a szempontból tehát abszolút megéri, de általánosságban mindenki a saját körülményei és pénztárcája alapján döntse el, hogy megéri e vagy sem.

A hősugárzó előnyei, hogy gyorsan beszerezhető, mobilis készülékek. Beüzemelésükhöz sem szaktudás sem szakember nem kell. Viszonylag gyorsan felfütenek. Alapvetően megéri befektetni, hiszen maga a hősugárzó berendezés ára  nem drága, ha azt nézzük, hogy a korszerű változatokra nem jellemző a magas fogyasztás. Ráadásul, mivel elektromos készülék, így nem termel semmiféle mellékterméket, nem lesz füstje, nem csapnak ki belőle lángok, így gyakorlatilag egy nagyon biztos hőforrás.

Az elektromos hősugárzók lényege, hogy rövid idő alatt meleggel töltsék meg a kívánt helyiséget, amit teljes mértékben biztosítanak is. Sokféle fűtőpanel is elérhető a piacon, amik rendkívül dizájnos megjelenésűek és szinte mindent be lehet állítani rajtuk, vagy akár wifin keresztül vezérelhetők.

Ugyanakkor környezettudatos megoldások, mivel nem szennyezi a környezetét.

Az elektromos fűtés a legtisztább energia választás.

Hátrányai közé tartozik azonban, hogy hosszútávú működtetésük nem gazdaságos a mai villanyárak mellett. Ár érték alapján vonzó megoldást jelenthet egy fűtőtest beszerzése, azonban tudnunk kell, hogy amilyen gyorsan felfűtenek ezek a gépek, olyan gyorsan el is illan az általuk termelt hő. Mint tudjuk a meleg levegő felfelé száll,de abban a magasságban amiben tartózkodunk már nem fogjuk olyan komfortosnak érezni a meleget, tehát a fűtőberendezésünknek mennie kell, hogy kellemes meleg legyen.

Így már nem is tűnik olyan gazdaságos megoldásnak.

Melyik a leggazdaságosabb elektromos fűtés?

Nagyon egyszerűen az a leggazdaságosabb elektromos fűtés, ami gyorsan, hatékonyan és tartós meleget tud adni, a lehető legkevesebb elektromos áram felhasználásával. A gazdaságosság attól is függ természetesen, hogy milyen helyiséget mennyi időn keresztül milyen hőmérsékletre szeretnénk felfűteni. A fogyasztás és az, hogy mennyiben gazdaságos ez a fajta fűtési rendszer az nem egyszerűen a fűtőkészülék fajtájától függ, hanem főként a körülményektől.

A fentiek fényében szinte lehetetlen 100%-ban megállapítani, hogy melyik a leggazdaságosabb hősugárzó, hiszen az függ az adott gép tulajdonságaitól és a felhasználás körülményeitől is, illetve a felhasználási szokásoktól is.

Hősügárzó vagy infrapanel? Melyiket mikor érdemes megvenned?

Mivel a hősugárzók tulajdonságait már kiveséztük, lássuk miben különbözik tőlük az infrapanel…

A legfontosabb különbség, hogy az infrapanel – infra – sugarakat bocsájt ki, ugyanúgy, ahogy a nap és ezek az infrasugarak melegítik fel a környezetükben lévő tárgyakat, falakat és biztosít kellemes hőérzetet viszonylag rövid idő alatt. A másik lényeges eltérés,hogy teljesen egyenletes hőmérsékletet biztosítanak, tehát a padlószinten is ugyanolyan meleg lesz mint a mennyezet közelében.

Vagyis a falak, bútorok, padló és egyéb tárgyak együttes hőleadásukkal kiegyenlített hőeloszlást biztosítanak a helyiségben. Ellentétben a konvencionális fűtések a levegőt melegítik fel körülöttünk, így maga a levegő közvetíti a hőt. Ezáltal, ha már túl melegnek érezzük a levegőt, akkor szellőztetünk, aminek következtében a meleg távozik is az ablakon keresztül. Tehát ez így nem éppen gazdaságos megoldás.

Formailag illetve design tekintetében is akad jócskán különbség, hiszen míg az „egyéb hősugárzók” formailag többfélék, addig az infrapanelek, ahogy a neve is mutatja egy kb 2,-2,5cm vastag panel. Ez a kivitel igencsak luxus és prémiumot sugárzó megjelenés. Sőt, akár személyre is szabható,hiszen egyes típusokra egyéni fotót vagy galériából választott képet is lehet nyomatni. Ami azonban a legnagyobb előnye az infrapaneleknek a hősugárzókkal szemben az, hogy mindössze 200- 1000W –ig terjed a fogyasztásuk a -beltéri infrapanelek esetében- méretezéstől függően.

Az infrapanel a felvett energiát 100%-ban hőleadásra fordítja. Ezeket a paneleket egy mozdulattal fel lehet szerelni a falra, vagy akár a mennyezetre is, de van, aki talpakon állítva szeretné használni. Azt fontos megjegyezni, hogy az infrapanelek egy kicsit magasabb árszintet képviselnek így ez a tény a döntés szempontjából meghatározó lehet.

Vannak szintén nagyon designos elektromos fűtőpanelek, amelyek falra szerelhetőek keskeny kivitelűek és gazdaságosnak mondhatók mert 500-2500W-ig működtethetőek. Azonban a vásárlás előtt el kell dönteni, hogy konvencionális (levegőt melegíti fel) fűtést szeretnénk e vagy infrát.

Az infrapanel mellet többnyire azok döntenek, akiknek fontos a megjelenés, esetleg nappalijuk ékeként funkcionál egy gyönyörű képpel, -ami ráadásul meleget is áraszt- és nem utolsó sorban nyitottak az újdonságokra.

Ha valaki pl asztmában szenved, neki ideális választás az infrapanel, hiszen mivel nem „fújja” ki a levegőt, ezáltal a port sem keringeti. Ennek a fűtési megoldásnak köszönhetően egy szellőztetés alkalmával nem fog teljesen kihűlni a helyiség, hiszen a falak, bútorok és egyéb berendezések tartják a hőt.

Hősugárzók esetében az a rendkívül pozitív, hogy viszonylag kedvező áru termékek, és gyorsan beszerezhetőek. 30.000ft-ért már lehet olyan falra szerelhető fűtőpanelt venni, ami LCD kijelzős, vagy távírányítós is. De van rendkívűl designos üvegkerámiabetétes LCD kijelzős wifis elektromos konvektor, amikkel akár hosszabb távon is lehet fűteni, azonban a fogyasztásukat tekintve magasabb, mint egy infrapanelnél.

Mindkét típusú termék lehet jó választás az adott helyiség felfűtésére, és tényleg csak igény vagy pénztárca kérdése ki melyiket válassza.

Heat4All hősugárzók – Új szint az elektromos fűtésben

Az infrapanel, már önmagában egy zseniális technológia, amit a Heat4All ötvözött a designal és a minőségi alapanyagok felhasználása lévén létrejött egy csúcskategóriás prémium fűtőberendezés. Az egyedülálló kép- illetve üvegfelületű fűtőpanelekkel egyedi és különleges megjelenést kölcsönöznek a helyiségnek. Fürdőszobai használatra tükörként vagy törölköző szárítóként is tökéletesen funkcionálnak. A Heat4All infrapaneljei nem igényelnek rendszeres ellenőrzést és karbantartást. Nem tartalmaznak kopó-mozgó alkatrészeket és beépített hőfokszabályozót, így a meghibásodás esélye is elenyésző. Beüzemelésük nem igényel szaktudást, nem kell miattuk átvezetékezni a házat. Az infrafűtés megoldásai a hagyományostól gyökeresen eltérő működési elvük révén valamint a különösen tartós és minőségi anyagaiknak köszönhetően a fűtés energiatakarékos és gazdaságos! Nincsenek járulékos költségek, vagy éves karbantartás.

Heat4All Infrafűtés és hősugárzó

Fűtéseinket az osztrák és német piac igényeihez és elvárásaihoz igazodva tervezzük és gyártjuk Ausztriában a Rudolf Koller Manufaktúrában és Németországban az System Electronic GmbH-nál. A Heat4Al- nál kiemelten fontos a környezetvédelem, energiatakarékosság és tisztaság ezért fontosnak tartjuk, hogy kizárólag első tartós anyagokból alkossuk meg fűtőpaneljeinket. Szakértelmünknek és magas gyártási és technológiai színvonalunknak köszönhetően fűtéseinket 30 év szolgálatnál is hosszabb időre tervezzük!

A Heat4All kínálatában szereplő összes termék a luxus és prémiumkategóriát képviseli. Speciális igényre szabott lehetőségek,és minőség jellemzi termékeinket. Legyen szó, családi ház, vagy nyaraló időszakos fűtéséről, mindenre van megoldás.

Heat4All hősugárzók - kültéri

A Heat4All ExtremeLine invfravörös hősugárzó termékcsaládja lehetőséget ad a teraszunk, télikertünk, pergolánk fűtésére is, természetesen magas minőségi és esztétikai szinten, amely kellemes hőérzetet biztosít percek alatt. Kültéri fűtéseinket azonban magasabb energiafelhasználás jellemzi, hiszen jócskán hidegebb környezetet kell felmelegíteni ugyanolyan hatékonysággal.

Alapvetően két típusú kivel létezik, az egyik a világos sugárzó, ahol lehet látni a vörösen izzó fűtőszálakat, a másik a sötétsugárzó, itt értelemszerűen csak a termék burkolatát láthatjuk,azonban hatékonyságuk ugyanaz.

Vannak falra, mennyezetre, illetve a terasz tető és falsík találkozásához felszerelhető infrafűtések vagy akár szabadon álló talppal rendelkező „fűtőtorony is”.

Heat4All hősugárzók

A Heat4All technológiája a mai kor igényeit teljes mértékben kielégíti, sőt néhol még túl is mutat rajta. Az infrapanelek igazán kompakt berendezések amellett, hogy rendkívűl exklúzív megjelenésűek és a prémium minőséget képviselik.

A Heat4All hősugárzók kedvező tulajdonságai:

 • Rendkívűl tartós, nincs ami tönkre menne benne
 • Környezet barát, nincs károsanyag kibocsájtás
 • Egészséges levegőt biztosít, nem keringteti a port
 • Nincsenek járulékos üzemeltetési költségek
 • Egyszerű beüzemelés, akár sajátkezűleg
 • Egyenletes hőeloszlást biztosít, szellőztetés után sem illan el a meleg, ezáltal költséghatékony

Manapság az építkezések, lakásfelújítások jelentős részénél elvárás az energiacsökkentés, költséghatékonyság és a környezetvédelem. Az infrafűtés teljes joggal lehet az „okos” beruházások része, hiszen minden megvan benne minden, ami szükséges.

Energiatakarékos hősugárzó - Összegzés

A hősugárzóról összességben

Bármilyen típusú energiatakarékos hősugárzót választunk, abból a szempontból jó döntés, hogy nem károsítjuk a környezetünket. Mindegyik terméknek a maga előnyei, de természetesen egyik termék sem ad egy perc alatt meleget miközben elképesztően gazdaságos is. Fontos azt is megjegyezni, hogy ezeknek a termékeknek a döntő többsége csak kiegészítő fűtésként remekelnek.

Energiatakarékosságunk érdekében változtassunk a fogyasztási szokásainkon, ne állítsuk túl melegre a fűtést, hogy késöbb meg szellőztetni kelljen.

Ha van rá lehetőségünk, éljünk az egyéb energiamegtakarító lehetőségekkel. Használjunk led fényforrást, ha mód van rá, szigeteljük lakóhelyünket megfelelően, vagy telepítsünk napelem rendszereket. Tetteink és hozzáállásunk együttese határozza meg mennyire leszünk energiatakarékosak.

Ha gondolatban már tudjuk mit kéne tenni, akkor biztosan a fűtési rendszert is ennek megfelelően fogjuk alkalmazni, bármilyen Watt -os terméket használunk.

40 év alatt 0% hatásfok vesztés

A Heat4All alacsony energiaigényű  infrapanelei optimálizálják a helyiségklímát, csökkentik a porképződést, megszüntethetik a penészképződést. Kérd ajánlatunkat és válts a legkorszerűbb energiatudatos elektromos fűtésre!

Scroll to Top