Heat4All Infrafűtés és hősugárzó

Elektromos fűtőpanelek

Az elektromos fűtés nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik!

A mai modern árammal működő fűtések szinte mind egy gombnyomással beüzemelhető, és pár perc elteltével már ontja is magából a meleget. Nem kell órákat várni, amíg eléri a megfelelő hőmérsékletet, nincs hangja, nincs kellemetlen szag, és 100%-ban környezetbarát, ugyanis semmiféle káros anyagot nem bocsájt ki. Az elektromos fűtőberendezések méltán népszerű választások hétvégi házakba, vagy olyan helyiségekbe, ahol csak kiegészítő fűtésre van szükség. Amikor hirtelen hűvösre fordul az időjárás, remek választás egy fűtőpanel beszerzése, ami szinte bármelyik barkács áruházban elérhető, ráadásul pillanatok alatt telepíthető és bárhová rakható, hiszen csak egy konnektorra van szükség.

Energiatakarékos-e az elektromos fűtőpanel?

Elektromos fűtőberendezéseket elsősorban olyan otthonokban szokás alkalmazni, ahol csak kiegészítő fűtésként funkcionálnak, alkalmanként vagy átmeneti időszakban. Bár az elektromosság tiszta energia és gyorsan tud meleget adni, az áram ára hazánkban elég magas, főleg ha azt vesszük alapul, hogy egy átlagos otthon hőigénye 20-23 fok, amit tartósan biztosítani kell, hogy a komfortérzetünk megfelelő legyen. Ezen okokból kifolyólag nem terjedt el az elektromossággal fűthető megoldások hazánkban. Pedig elektromos fűtőpanelek hatásfoka nagyon jó, mindamellett használatuk és beüzemelésük egyszerű, a meghibásodás lehetősége csekély valamint környezetbarát módon fűtenek. A ventillátoros hősugárzókkal ellentétben a fűtőpanelek nem keringetik a port a levegőben, tehát még egészségesebb is a használatuk. Azonban, hogy energiatakarékosok-e javarészt a körülményektől függ. Fontos szempont a szigetelés, a belmagasság, és a nyílászárók elhelyezkedése.

Egy rosszul szigetelt helyiség esetében nagyobb teljesítményű fűtőpanelt kell hosszabb ideig működtetni a kívánt hőmérséklet eléréséhez, tehát ezt mérlegelni kell, hogy energiatakarékossági szempontból mennyire éri meg. Az sem mindegy, hogy állandóan meleget kell biztosítani vagy csak alkalomszerűen például egy nyaralóban. Egy jól szigetelt helyiség esetében, elegendő kisebb teljesítményű fűtőpanelt választani. 

 

Minden esetben a legfontosabb mielőtt fűtőpanelt vásárolunk, tájékozódjunk, hogy milyen lehetőségek vannak és kérjük ki szakember tanácsát, hogy az adott körülményekhez mi lesz a leginkább energiatakarékos választás.

Az elektromos fűtőpanelek mérettől, típustól és márkától függően már 200W-tól egészen 2000W-os is lehetnek. Fogyasztásukat tekintve nincs túl nagy eltérés a piacon kapható fűtőpanelek között. Külsőségekben is nagyon hasonlóak, ugyanis szinte mindegyik „fűtőpanelnak” nevezett berendezés ugyan azt a stílust, designt képviseli, vagyis egy diszkrét fűtőlap.

Vannak azonban olyan fűtőpanelnak kinéző fűtőtestek, amik elektromos konvektorok, amikkel természetesen ugyanúgy lehet fűteni csak más elven működnek. 

 

De mindegyik típus nagyon elegáns és letisztult formavilágot képvisel, ezáltal bármilyen otthonba beleillik, ráadásul lehet falra és mennyezetre szerelni (kivéve az elektromos konvektort) vagy akár „talpra” állítva a padlóra helyezni.

Manapság már egyre többen választják fő fűtésként az árammal működtethető fűtőberendezéseket, a környezetvédelem, az egészség megőrzése érdekében, és a kedvező napenergia kihasználás miatt.

Hogy működik a fűtőpanel?

Az elektromos hősugárzók nagy része meleg levegőt bocsájt ki különféle módon, ami által a körülöttük lévő levegő melegszik fel.

Ezt nevezzük konvekciós hő kibocsájtásnak. Az elektromos áramot hővé alakítja, amely hősugárzással (radiációval) és hőáramlással (konvekcióval) hőt ad le.

Teljesítményük mérettől függően lehet 400-2500W is. Általában igen keskeny kivitelűek, hogy minden helyiségbe könnyen felszerelhető legyen, és ne vegyen el sokat a térből. Szinte kivétel nélkül időtálló designnal rendelkeznek, így évek múltán sem kell attól tartani, hogy már nem illik az otthonunkba.

 

A következőképp működnek: Alul beáramlik a „hideg” levegő, ami egy általában kerámiabetétes fűtőegységen keresztül melegszik fel, majd felfelé távozik belőle a meleg levegő, ez által melegítve fel a helyiség levegőjét. Ezek a panelok tehát nem fűtőszállal vagy ventillátorral működnek, sokkal inkább hasonlítanak a konvektorhoz, csak sokkal egészségesebb levegőt biztosít, ráadásul környezetbarát.

Az esetek többségében-ha megbízható nagy múlttal rendelkező cégtől szerezzük, be a fűtőpanelt-a meghibásodástól sem kell tartani, hiszen a gyártók sokévnyi garanciát ígérnek. Ezek a készülékek diszkréten, hangtalanul teszik a dolgukat.

 

Az infrával fűtő panelek működési elve teljesen eltér az eddigiektől!

Pont úgy, ahogy a nap süt ránk és melegíti fel a környezetét, olyan elven működik az infra panel is. Az infra fűtőtest– sugarakat bocsájt ki, és ezek az infrasugarak melegítik fel a környezetükben lévő tárgyakat, falakat és biztosít kellemes hőérzetet viszonylag rövid idő alatt. A helyiséget minden irányból határoló, felmelegített falak, padló és mennyezet együttes hő leadásukkal kiegyenlített hő eloszlást biztosítanak a szobában.

Az infrasugarakal való fűtés esetében, mivel nem a levegőt melegítjük, nincs levegőmozgás ezért nem kering a por, tisztább és egészségesebb marad a környezetünk. Télen egy szellőztetés alkalmával sem kell attól tartanunk, hogy a meleg hamar elillan a nyitott ablaknál, hiszen a helyiségben lévő tárgyak bútorok tartják a levegőt.

Összességében az infrafűtés hatásfoka messze a legjobb, ráadásul, a fogyasztása 100%-át hővé alakítja, így akár folyamatos üzemeltetés mellett is lehet költséghatékony megoldás.

Infrapanelel való fűtés esetében rövidebb ideig kell konkrétan fűtenünk, ugyanis hamarabb és tartósan éri el a komfortérzetünk szerinti ideális hőfokot.

Elektromos fűtőpanel működése | Elektromos fűtőpanel árak és fogyasztás
Forrás: noirot.hu

Típusok

A fűtőpanel piacon rengeteg féle megoldás közül választhatjuk ki a számunkra legoptimálisabbat. Sőt, olykor már zavarba ejtően sok lehetőség kínálkozik, ami megnehezíti a döntést. Vannak nagyon költséghatékony megoldások is, azonban ezek nem feltétlenül szólnak hosszú távra.

Viszont, ha egy „szinttel” feljebb lépünk az árkategóriát tekintve és kiadunk 70-100.000 Ft-ot egy fűtőpanelért, akkor már garantáltan nem fogunk csalódni. Az ár után a másik fontos tényező, ami meghatározza a típust, hogy hova szeretnénk felszerelni a fűtőpanelt. Nyaralóba, fürdőszobába, gyerekszobába, esetleg teljes rendszert az egész házra, lakásra kiterjedően szeretnénk kiépíteni?

Szerencsére mindenre tud megoldást kínálni fűtőpanel világ.

 

Nyaralóba célszerű olyan fűtőtestet választani, amit lehet távolról vezérelni, így nem kell attól tartani, hogy egy áramszünet esetén „kiesik” a memóriájából a beprogramozott idő és hőmérséklet. Mivel általában a hétvégi házakban elsősorban fagymentesítésre szolgálnak a fűtőpanelek, nem is kell sokkal többet tudniuk, ezért már egy olcsóbb kategóriás termék is megfelelő választás lehet. Fontos, hogy amennyiben nem vezérelhető távolról a fűtőtest ne hagyjuk magára a téli időszakban, mert jelentősen megnövelheti a villanyszámlát, ha az üres házat kell fűtenie.

Mivel az elektromos fűtőpanelek rendkívül mobilisak, szinte bárhová telepíthetőek, és szükség esetén bővíthetőek, bátran felszerelhetjük az egész lakást velük. Különböző gyártók, különböző fogyasztású termékei is nyugodtan variálhatóak, anélkül, hogy bontani, csöveket, vezetékeket, ki be kelljen helyezni a falból, ráadásul még szakemberek segítsége sem szükséges a telepítéshez, vagy a beüzemeléshez. Csupán egy konnektor kell.

 

Nappalik vagy nagyobb belmagasságú terek fűtéséhez kiváló választás az olyan fűtőpanel, ami egyszerre tudja azt, amit egy fűtőpanel és egy elektromos konvektor, vagyis hősugárzás formájában is képes leadni a meleget. Ideális választás lehet még a hőtárolós fűtőpanel is, ami gazdaságos megoldást nyújt hosszú távú állandó működés esetén.

Az olcsóbb kategóriás termékek közül sok típus kattog, zörög, amikor melegszik vagy hűl ki. Ezért alaposan meg kell fontolni, hogy a hálószobába milyen és mekkora fűtőpanelt szeretnénk. Itt fontos a csönd, viszont nem kell, hogy nagyon meleg legyen, ezért célszerű, ha van valamilyen beépített termosztát a fűtőtesten, és programozható, abban az esetben, ha például éjjel nem akarjuk, hogy fűtsön.

Vannak olyan fűtőpanelek is, amelyeknek nem olyan nagy a felületi hőmérsékletük, ezért gyerekszobába is bátran használhatóak. Viszont az infrapanel felülete közel 100°C, ezért ezt a típust kép magasságba ajánlott felszerelni.

 

Fürdőszobai felhasználásra is többféle lehetőség van, a törölközőszárítós radiátortól egészen az infrapanel tükörig. Ebben a helyiségben kell a legjobban fűteni, de itt is csak időszakosan ezért jó választás egy wifis vagy programozható készülék.

Vásárlás: ADAX Neo NP 12 1200W Elektromos konvektor, fűtőpanel, fűtőtest  árak összehasonlítása, Neo NP 12 1200 W boltok
Neo NP 1200

Az infrapanelek terén is több lehetőség áll rendelkezésre, az alaptól a prémium kategóriáig.

A kínálatban megtalálhatóak a minimál stílusú infrapanelek, melyek egyszerű letisztult formatervezésükkel bármely helyiségbe bele illenek. Ez a stílus sohasem megy ki a divatból, mégis örök éke marad a térnek.

Azonban, ha egy képet, vagy saját fotót egy nyári élményről szeretnénk a falon látni, ami ráadásul fűt is, akkor az is megoldható.

Természetesen a fogyasztás és hatékonyság a méret tekintetében változik, de célszerű egy kicsivel mindig túlméretezni a helyiség fűtési igényét, hiszen inkább legyen melegebb, mint sem, hogy fázzunk. A meleget könnyen lehet szabályozni egy adott térben, de ha hideg van és nincs elég fűtési kapacitás, az már nem túl komfortos.

 

Az infra és egyéb elektromos fűtőpanelek a választás szabadságát kínálják. Mindegyik választás jó lehet, ha az igényeket kielégíti, és illeszkedik az otthonunkba. Manapság egyre többen fordulnak a környezetet kímélő megoldások felé az élet minden terén, így az otthonok kialakítása kapcsán is. Az elektromos fűtőpanelek méltán lehetnek az okos otthon megoldások meghatározó termékei, hiszen mint tudjuk, a legtöbb pénz az elektromosságra és a fűtésre megy el egy háztartásban, azonban ha tudatosan éljük a mindennapokat, a pénztárcánkat is kímélhetjük.

Megéri-e elektromos fűtőpanellel fűteni?

A legelső kérdése mindenkinek ezzel kapcsolatban, mielőtt „áttér” az elektromos fűtésre, hogy mennyire „tekeri” az órát, mennyi lesz a villanyszámlám, mennyit fog fogyasztani, és tud e olyan meleget adni, mint például a gázfűtés. Mivel az összes fűtőpanel hasonló elven működik, ezért általánosságban megállapítható, hogy a teljesítményüket nem lehet szabályozni, tehát csak a működési idő határozza meg, hogy hőenergia kell helyiség felfűtésére.

Minél melegebb a külső hőmérséklet, annál kevesebbet kell üzemelnie a fűtőpanelnek. Tehát ha van egy 18°C-os nappalink, de szeretnénk 22 °C-ot, akkor a fűtőpanelünk valószínű csak pár órát fog üzemelni, hogy elérje a kívánt hőfokot.

A legfontosabb minden esetben a fűtőpanel méretezése, az adott helyiségre, ugyanis ez lehet a fogyasztás mérésének az alapja.

 

Sok üzemórát és pénzt lehet megspórolni, ha körültekintően választjuk meg a fűtőpanel méretét, teljesítményét, és ha úgy adódik, hogy több kell, akkor a darab számot is. Egy másik lényeges tényező, hogy mennyire szeretnénk felfűteni a teret, mi a hőigény, hiszen, mint tudjuk +1°C változás az +6% többletfogyasztást jelent.

Azonban a mai okos megoldásoknak, és a „nagytudású” fűtőpaneloknak, termosztátoknak köszönhetően, jelentősen sokat lehet megtakarítani, azzal, ha a megfelelő és minden szempontból optimális hőfokot állítunk be.

Az elektromos fűtőpanelok abszolút lehetnek gazdaságos megoldások hosszú távon, mivel alacsony a kiépítési költsége, rendkívül jól szabályozható (okos otthon megoldások) viszonylag az rövid üzemidő, napelemes rendszerrel való együttes működés esetén pedig a villanyszámla sem téma.

Mindezek ellenére az elektromos fűtés egyik fajtája sem javasolt, vályog, kő, vagy szigeteletlen házakban, ugyanis a villanyszámla ezekben az esetekben jelentősen magas lenne.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Elektromos fűtőpanel előnyei

Az elektromos fűtőpaneloknak számos előnye van, és közkedveltek a tudatos felhasználók körében. Ha fontos a környezet megóvása a káros anyagok kibocsájtásától, és kiaknáznánk a természet adta lehetőségeket, akkor mindenképp megéri váltani az elektromosságra. További kedvező tulajdonságok, hogy minimális a bekerülési költsége, ugyanis nincs szükség kiépítésre, csak egy konnektorra.

Nincs karbantartási költség, sem egyéb „rejtett” költségek. Egyszer kell kifizetni, majd feltenni a falra, mennyezetre, bedugni a konnektorba és már működik is. Mivel eléggé könnyűek ezek a panelok ezért a felszerelésük sem okoz gondot. A későbbiekben, ha és amennyiben szükség van rá bármikor bővíthető a rendszer, amely szinte bármely ingatlanhoz vagy helyiséghez ideális.

Kellemes klímát biztosít, nem keringeti a port, ezért felső légúti betegeknek is remek választás. Időtálló letisztult, bárhová beleillő design, ami nem megy ki a divatból. Ezek a készülékek bármikor áthelyezhetőek, ha úgy gondoljuk, nem szükséges fix helyet kialakítani, akár mennyezetre is szerelhetőek.

Hátrányok

Nem feltétlenül hátrány, -de lehet macerás olykor, pedig nagyon hasznos lenne -minden esetben szakember tanácsát és segítségét kérni, mielőtt fűtőpanelt, vagy infrafűtést vásárolunk, hiszen a megfelelő méretezéssel, és típussal lehet csak optimális rendszert kialakítani, ami pénztárcabarát is. Az áram használati díja hazánkban elég magas, ezért célszerű kiegészíteni ezeket a fűtéseket, termosztátokkal, esetleg wifis szabályzókkal, hogy még csak véletlenül se menjen feleslegesen.

Nem minden típusú ingatlanhoz ajánlott. Nem éri meg ugyanis rosszul vagy egyáltalán nem szigetelt, kő vagy vályogházak fűtésére. Egy padlófűtéses rendszerrel ellentétben ez a fűtés is „látható”, ami nem biztos, hogy előny sok esetben. A fűtőpanel felszerelése után, ahhoz igazítva kell a bútorokat elhelyezni, sőt az infrafűtés esetében a legoptimálisabb a képmagasság, illetve kerülendő az olyan helyekre való felszerelés, ahol sokat tartózkodunk, pl. Tv előtt, vagy a kanapé mellett, nem ajánlott.

 

A leggazdaságosabb elektromos fűtés, mint már említettük az, ami gyorsan, hatékonyan és tartós meleget tud adni, a lehető legkevesebb elektromos áram felhasználásával. Azonban egy laikusnak szinte lehetetlen kiszámolnia, hogy az adott helyiségbe kinek mi lesz a leggazdaságosabb választás. A fogyasztás és az, hogy mennyiben gazdaságos ez a típusú fűtési rendszer, az nem egyszerűen a fűtőkészülék fajtájától függ, hanem főként a körülményektől, a felhasználók szokásaitól, illetve a helyiség hőveszteségétől. Éppen ezért kell szakember segítségét igénybe venni a tervezésnél.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

A Heat4All más, mint a többi

A Heat4All fűtőpaneljainak hősugárzása 99,9%-ban infravörös „C” típusú hőhullám, amely az egyik legfontosabb tényező a hatásfok meghatározásához az infravörös fűtések esetében.

A legmagasabb hatásfokkal rendelkező infravörös sugárzóknak a fűtés előlapján el kell érniük az 50%-os sugárzási arányt, és összességében a 70%-ot.

A Heat4All infravörös sugárzási aránya az előlapon 55,1% és összességében pedig 71,1%-os, ezzel fűtéseink a legmagasabb hatásfokkal rendelkező infravörös fűtések az európai piacon. Fűtési rendszereink a hatékony üzemi hőmérsékletet már 4 perc működést követően elérik, így a hő már azonnal érezhető. A rendkívül magas hatásfoknak köszönhetően a korábban biztosított komfortérzethez lényegesen kevesebb elektromos teljesítményre van szükség, ami által csökken a napi üzemidő, így biztosítva a takarékos fűtést. Prémiumminőségű, ellenőrzött forrásból származó alapanyagokból készül Ausztriában.

 

Az egyedülálló kép- illetve üvegfelületű fűtőpanelekkel egyedi és különleges megjelenést kölcsönöznek a helyiségnek. Fürdőszobai használatra tükörként vagy törölköző szárítóként is tökéletesen funkcionálnak. A Heat4All termékeit az időtlen elegancia, letisztult formavilág és a csúcsminőség jellemzi.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Összegzés:

Bármilyen fűtés beszerelésének legelső lépése, otthona hőigényének kiszámítása, lehetőleg szakember segítségével. Egy minden szempontból optimális fűtési rendszer kiválasztásával és tudatos fűtési szokásokkal hatékonyan és energiatakarékosan tudunk komfortos meleget biztosítani otthonunkban. Manapság a megfelelő rendszer kialakításánál nem csak a kedvező ár a fő szempont, hanem a fenntarthatóság, az alacsony CO2 kibocsátás a környezet védelmében, a hosszú távú megoldások, és a kényelem megteremtése. Szerencsére ma már igencsak sokféle lehetőség közül lehet választani, szinte bármire megoldható. Legyen szó konvencionális, hőáramlásos fűtőpanelről vagy infrapanelről. Ezek a fűtési megoldások, kivétel nélkül korszerű és innovatív alternatívái a gázzal való fűtésnek.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

40 év alatt 0% hatásfok vesztés

A Heat4All alacsony energiaigényű  infrapanelei optimálizálják a helyiségklímát, csökkentik a porképződést, megszüntethetik a penészképződést. Kérd ajánlatunkat és válts a legkorszerűbb energiatudatos elektromos fűtésre!

Scroll to Top