Az infravörös fűtés működési elve

A hagyományos és az infrafűtés közötti különbségek

Minden olyan hagyományos fűtési rendszer, mint a fa-, gáz-, pellet-, olajkazános vagy hőszivattyús fűtés, a konvekció elvén működik. A konvekciós fűtések elsődlegesen a levegőt melegítik fel, a meleg levegő átadja a hőt az épületszerkezeteknek, a tárgyaknak és a személyeknek. Ez a működési elv a hőt egyenetlenül osztja el a helyiségben (a mennyezet közelében akár 2-5°C hőmérséklet különbség is lehet a padlóhoz képest), mely többlet energiaszükséglethez vezet. Szintén “mellékhatásnak” tekinthető, hogy a melegedő levegő páratartalma csökken, szárazabbá válik, melynek következtében állandóvá válik a porképződés. A szellőztetés akár 30 – 40%-os hőenergia-veszteséget is okozhat. (Szellőztetéskor a levegő lecsökkent páratartalmát igyekszünk pótolni.) A hagyományos (konvekciós) fűtéseknél a helyiség felmelegítése sokáig tart és nagy energiaszükséglettel jár.

Fontos tudni, hogy a fűtéssel az épületszerkezetből eltávozó hőt kell pótolni, ezért az épületszerkezeteket kell felmelegíteni ahhoz, hogy komfortosan érezhessük magunkat otthonunkban, irodánkban.

Az infrafűtés  hősugárzása révén, közvetlen módon melegíti az épületszerkezeteket, a helyiségben található tárgyakat és személyeket. Falaink, bútoraink, tárgyaink eltárolják ezt a hőt, melyet egyenletesen adnak vissza környezetüknek. Az infravörös fűtés hatása a közismert fűtések közül a cserépkályháéhoz hasonlítható a legjobban. Az elektromos infravörös fűtőpanel bekapcsolását követően perceken belül tapasztalható az emelkedő hősugárzás és egyenletes hőleadás. Az infrapanelek kis mértékben adnak át hőt a levegőnek, ezért a levegő minimális mértékben veszít páratartalmából, így lényegesen több port tud megkötni, aminek köszönhetően csökkenthető a porképződés a helyiségben. Az infravörös fűtést az átlagos szellőztetés kis mértékben befolyásolja csak, mert nem a levegő az elsődleges hőátadó. Az infravörös fűtőpanel által kibocsátott hősugaraknak, valamint a helyiségben lévő felmelegített tárgyaknak köszönhetően 2-3 °C -kal melegebb és komfortosabb hőérzetet tapasztalunk a hagyományos fűtésnél érzékelt szobahőmérséklethez képest. Ez azt jelenti, hogy rövidebb felfűtési periódus és alacsonyabb szobalevegő hőmérséklet szükséges a hagyományos fűtéseknél megszokott komfort eléréséhez. Ennek köszönhetően az infrafűtések alacsonyabb energiaigénnyel rendelkeznek a hagyományos fűtésekkel szemben.

A Heat4All ICONIC elektromos fűtőpanelek tökéletes ötvözetei a XXI. századi technológiának és korunk elvárásainak. Fűtéseinkhez kizárólag kiváló minőségű, tartós anyagokat használunk fel, melyek Ausztriából és Németországból származnak.

Heat4All = magas hatásfok, innovatív technológia, csúcsminőség, design

A Nyugat-európai irányelvek szerint a legmagasabb hatásfokkal rendelkező infravörös hősugárzóknak a fűtés előlapján el kell érniük az 50%-os sugárzási arányt, és összességében a 70%-ot. 

Az új generációs Heat4All ICONIC fűtőpanelek infravörös sugárzási aránya az előlapon 55,1%, összességében pedig 71,1%, ezzel termékeink a legmagasabb hatásfokkal rendelkező infravörös fűtések az európai piacon.
(A hiteles mérési tanulmányt a német Stuttgarti Műszaki Egyetem készítette.)

konvektionsheizung-wirkungsweise

Nem hatékony hőeloszlás konvekciós fűtés alkalmazása esetén.

mcith_infrarot-wirkungsweise

Hatékony hőeloszlás infravörös fűtés alkalmazása esetén.